Întrebări frecvente

Întrebarea 1: Care este grosimea zidului pe care se poate monta M-WRG?
Răspuns: La versiunea sub tencuială pentru zid de 17,5-36,5 cm (măsura de zidărie fără tencuială). O suplimentare a grosimii zidului (izolație) este oricând posibilă. La modelele pe tencuială grosimea minimă este 10,5 cm

Întrebarea 2:Trebuie montat în fiecare încăpere un M-WRG?

Răspuns: Pentru că este vorba despre un sistem descentralizat, în principiu, da. Dar nu are nici un rost ventilarea spațiilor mici. Recomandăm ventilarea camerei de zi, sufrageriei, dormitoarelor, camerelor de copii, birourilor cât și a încăperilor pentru hobby. Pentru bucătarie recomandăm o hotă cu evacuare externă iar pentru băi ventilatoare de evacuare.

Întrebarea 3: Câte instalații M-WRG sunt necesare într-o casă unifamilială?

Răspuns: Numărul instalațiilor depinde de câte și cât de mari sunt încăperile care trebuie dotate cu M-WRG. Dacă se dorește, putem face noi dimensionarea, dacă se pune proiectul la dispoziție. Într-o casă tipic unifamilială este nevoie de 3-4 sisteme.

Întrebarea 4: Câte nivele de putere (de ventilație) sunt disponibile cu M-WRG?

Răspuns: Sistemul standard M-WRG-S are 3 nivele de ventilație cu 15, 30 și 60 m3/h. La nevoi speciale, putem programa sistemul pentru 3 volume între 15 și 100 m3/h. Vă rugăm informați-ne din timp, dacă este nevoie. Sistemele Komfort au 10 nivele de ventilație cu 15,20,30…100 m3/h și pot fi selectate numai din telecomandă.Întrebarea 5: De ce poate un aparent grad mediu de recuperare de căldură (ex. 76%) să determine categorisirea unui aparat de ventilație ca unul efectiv și eficient energetic?

Răspuns: Hotărâtor nu este doar gradul de recuperare de căldură, ci și relația de efect electrică, care cuprinde și toți consumatorii de energie electrică (printre altele și automatizarea). La M-WRG vorbim de o recuperare de căldură de 76% și la o putere electrică (cu toți consumatorii) pentru două motoare EC cu curent continuu (funcționare continuă la volumul de aer ventilat de 30 m3/h) de 5,2 W. Rezultă o relație de efect electrică de 21 (dovedită de testele TUV). Aceasta înseamnă că, cu o parte energie electrică se recuperează 21 de părți energie calorică. Ca o regulă: cu cât este mai mare relația de efect electrică, cu atat este mai bună eficiența sistemului. Ca o comparație: La un sistem modern de încălzire cu energie regenerativă, cum ar fi pompa de căldură cu apă freatică, sunt coeficienți de performanță (comparativ cu relația de efect electrică) de 4 până la 6, ca o regulă în tehnica actuală. Relații de efect electrice ridicate au ca și consecință, că la temperaturi exterioare scăzute în perioada de încălzire (chiar atunci când este mai mare nevoie) instalația nu mai poate ventila eficient în totalitate. Din cauza givrării schimbatorului de căldură, funcționează ca recirculator de aer sau ca evacuator de aer, are nevoie în funcție de necesități de energie suplimentară, respectiv va trebui decuplat. Acest lucru este de fapt în contradicție cu scopul utilizării instalației.

Întrebarea 6: Unde se instalează aparatele în încăpere?

Răspuns: M-WRG trebuie instalat pe partea interioară a peretelui exterior. Recomandăm să fie montat pe un perete cu geamuri și căt mai sus în încăpere. Lucru cunoscut, aerul viciat, cald, se ridică în partea superioară a încăperii. Este recomandată instalarea la cca. 30 cm sub tavan.

Întrebarea 7: Se poate instala pe tavan un sistem M-WRG?

Răspuns: NU. Aparatul este conceput pentru a fi montat pe perete (vertical). În zilele foarte reci se formează apă de condensație și eliminarea acesteia nu ar fi posibilă la montarea pe tavan. Scurgerea condensului ar putea distruge motoarele și partea electronică. În cazul montării neconforme, se pierde garanția.

Întrebarea 8: Poate fi M-WRG acoperit de perdele sau montat într-un dulap?

Răspuns: Eficiența ar putea fi redusă, astfel nu se recomandă montarea în spatele draperiilor, perdelelor, etc sau „ascunderea“ lui în dulapuri sau alte construcții pentru a da un aspect estetic instalației. Aceasta ar putea chiar să nu mai funcționeze deloc. În necesitatea instalării ascunse într-un dulap sau alte construcții se pot folosii tubulaturi speciale pentru a poziționa gurile de ventilare si absorbție în locații precise din încăpere.

Întrebarea 9: Se poate întămpla ca aerul viciat să se amestece cu aerul proaspăt introdus din cauza faptului că cele două fante sunt așezate una lângă alta?

Răspuns: Pe considerente constructive s-au dispus ieșirile una lângă alta pe partea interioară a fațadei. Prin pătrunderea curentului de aer introdus față de curentul de aer aspirat (efect de aspirator de praf) se formează două coloane separate, două trasee independente unul de celălalt, care nu se amestecă practic niciodată. Acest aspect a fost testat și confirmat de TUV Sud-Bayern; dovezi fotografice ale acestui efect pot fi puse oricând la dispoziție.

Întrebarea 10: Cine instalează M-WRG?

Răspuns: De regulă electricianul sau o firmă de instalații de încălzire și ventilație. La modelele sub tencuială se recomandă ca din timpul construcției clădirii să fie montate carcasele de polistiren. După terminarea construcției se completează instalația cu restul de părți componente.

Întrebarea 11: Ce zgomot face M-WRG?

Răspuns: La nivelul de bază recomandat pentru funcționare permanentă (15 m3/h) zgomotul pentru M-WRG este de 15,5dB (A), total silențios. Astfel poate fi montat și în dormitoare. Comparativ:

– 20 dB(A) tic-tacul unui ceas silențios
– 30 dB(A) o șoaptă
– 40 dB(A) zgomote normale din casă
– 50 dB(A) o discuție
– 60 dB(A) zgomotul dintr-un birou
– 70 dB(A) o mașină, distanță cca. 5 m
– 80 dB(A) zgomot puternic de stradă
– 90 dB(A) un claxon de mașină
– 100 dB(A) o stradă cu circulație de camioane
– 120 dB(A) în apropierea aeroporturilor

Întrebarea 12: În cazul mai multor M-WRG într-o locuință/casă, pot fi deservite central dintr-un singur loc, respectiv pot fi cuplate la o automatizare de ansamblu (EIB) a casei?

Răspuns: Da. Cu modelul M-WRG-S/Z- 24

Întrebarea 13: Apare fenomenul de „curent“ pe timpul funcționării M-WRG?

Răspuns: Senzațiile sunt de origine subiectivă și pot să difere de la o persoană la alta, în consecință este dificil de apreciat acest lucru. Cercetările au aratat că în cazul unei proiectări corecte, nu apare fenomenul de „curent“.

Întrebarea 14: Ce fel de întreținere/service este nevoie la M-WRG?

Răspuns: Este necesară schimbarea regulată a filtrelor. Filtrele folosite au o suprafață foarte mare (0,12 – 0,36 m2) astfel că pot fi folosite mult timp. Totuși, ținând cont de norme igienice și de sănătate, acestea trebuie schimbate o dată pe an, indiferent de starea lor. Ele pot fi schimbate foarte ușor din câteva mișcări. Datorită filtrării aerului viciat, schimbătorul de căldură nu se murdărește în principiu. Acesta poate fi totuși spălat cu apă și puțin detergent, dar numai de către o persoană autorizată.

Întrebarea 15: De ce se filtrează aerul viciat și aerul introdus?

Răspuns: Pe de o parte pentru a împiedica să intre noxe și murdărie din afară în clădire. Pe de altă parte să fie protejat aparatul de impurități (motoarele, schimbătorul de căldură, componentele electrice). Cercetările au aratăt, că impuritățile ca funinginea, fumul, praful de metal, polenul, virușii și bacteriile se găsesc în aer. Mărimea particolelor variază în domeniul sub 1 μm până la 11 μm fibre, frunze și insecte. Acestea pot provoca de la alergii până la îmbolnăviri ale aparatului respirator. Din această cauză este important, ca aerul să se curete prin intermediul unui filtru potrivit.

Întrebarea 16: Există la M-WRG apă de condensație?

Răspuns: La temperaturi și umiditate obișnuite ale încăperilor de locuit este posibil ca în zilele foarte reci, pe perioada de încălzire, să se formeze condensul. Acesta va fi eliminat prin conducta de pe rama ieșirii aerului viciat, în consecință nu este necesară colectarea apei de condensație. Elementele constructive care se montează pe fațadă, împiedică prelingerea condensului pe tencuială.

Întrebarea 17: Se poate ajunge în afara clădirii la un amestec al aerului viciat cu cel proaspăt datorită apropierii între cele două grile?

Răspuns: TUV-Sud-Bayern a realizat testele pentru agrementare și confirmă că acest lucru nu este posibil. Aerul este eliminat ca o „rază“ iar aerul este aspirat de pe o suprafață foarte mică. Pe fațade există permanent o mișcare naturală a aerului, care împiedică un amestec instantaneu. Dovezi fotografice putem pune oricând la dispoziție de la TUV-Sud- Bayern.

Întrebarea 18: Se pretează M-WRG și la clădiri vechi/existente?

Răspuns: DA, fără probleme! Nu este necesară tubulatură pentru aer. Vă oferim modelul cu montarea pe tencuială, în cazul căruia nu este nevoie decît de două penetrări prin perete cu un diametru de 120 mm fiecare și o priză pentru cablul electric.

Întrebarea 19: Poate fi sistemul M-WRG folosit la uscarea construcțiilor noi?

Răspuns: DA. După terminarea construcției, care încă mai conține mii de litri de umezeală, timpul de uscare a construcției care se realizează în condiții normale pe parcursul a cca. 2-3 ani prin aerisire permanentă, se reduce la câteva luni folosind M-WRG. Volumul de aer ventilat este la început mai mare până când se atinge nivelul de umiditate optim pentru locuit. Apoi se reduce la volumul necesar normal recomandat.